1. Decembra 2023.
NaslovnicaNovostiRS-BIHDrugi najtopliji septembar u Banja Luci

Drugi najtopliji septembar u Banja Luci

Septembar ove godine bio je vrlo topao sa srednjom temperaturom vazduha od oko dva do tri stepena iznad višegodišnjeg prosjeka, podaci su Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske.
Meteorolog Milica Đorđević rekla je Srni da je prosječna srednja temperatura vazduha za septembar u odnosu na period 1991-2020. godina bila 16,7 stepeni Celzijusovih.

Đorđevićeva je navela da je u Banjaluci srednja temperatura vazduha u septembru ove godine iznosila 19,9 stepeni Celzijusovih, što je drugi najtopliji septembar od 1961. godine.

Ona je podsjetila da najtopliji septembar bio 2011. godine kada je izmjerena srednja temperatura vazduha za cijeli mjesec bila 20,2 stepena Celzijusova.

“Najviša temperatura izmjerena u septembru u Banjaluci iznosila je 40,2 stepeni Celzijusovih i zabilježena je 2015. godine”, navela je Đorđevićeva.

Prema podacima Hidrometeorološkog zavoda, ove godine je bilo 27 dana sa maksimalnom dnevnom temperaturom iznad 25 stepeni, odnosno bilo je 27 ljetnjih dana po čemu je ova godina rekorder.

Đorđevićeva je istakla da je bilo 11 tropskih dana, kada je maksimalna dnevna temperatura vazduha bila iznad 30 stepeni.

SRNA

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments