30. Septembra 2023.
NaslovnicaNovostiPrijedorDo kraja godine aplikacija za pametni parking

Do kraja godine aplikacija za pametni parking

U Prijedoru će do kraja godine zaživjeti nova aplikacija za korištenje usluge parkiranja vozila “Goparking” u okviru projekta “Pametni gradovi – ka digitalnoj transformaciji gradova u BiH”.


Načelnik Odjeljenja za saobraćaj, komunalne poslove i zaštitu životne sredine i imovinsko-stambene poslove Dragoslav Kabić rekao je da je ovo veoma značajan projekat za Prijedor koji se na ovaj način približava evropskim gradovima u smislu boljeg i kvalitetnijeg načina života.

“Prije godinu i po uvedena je naplata parkinga putem SMS poruka, a ovim projektom smo otišli korak dalje i putem aplikacije naši građani mogu u svakom trenutku znati gdje mogu naći parking mjesto, a mi u Gradskoj upravi u svakom trenutku imamo uvid koliko je vozila na parkinzima, kolika je naplata taj dan i da li radnici na ovim poslovima ispunjavaju svoje zadatke i obaveze”, rekao je Kabić novinarima u Prijedoru.

Srđan Zagorac iz firme “Lanako” rekao je da je u Prijedoru započelo instalisanje parking opreme i očekuje da do kraja godine sistem u potpunosti profunkcioniše u smislu uvezivanja opreme i puštanja softvera u rad.

“Ovom aplikacijom Prijedor postaje dio zajednice gdje u BiH već postoje gradovi koji ovo koriste, a biće prvi grad u Republici Srpskoj koji će imati ovakvo rješenje, sveobuhvatno i u punom smislu riječi pametno upravljanje parking sistemom”, dodao je Zagorac.

Voditelj projekta “Pametni gradovi – ka digitalnoj transformaciji gradova u BiH” Kristina Erak rekla je da se, osim u Prijedoru, projekat realizuje još u Tešnju, Palama, Zenici i Zvorniku.

Osim “Lanaka”, u projekat su uključeni i drugi partneri, a pokrovitelj je njemačka agencija za međunarodnu saradnju GIZ.

SRNA

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments