20. Februara 2024.
NaslovnicaNovostiPrijedorDanas svečana akademija povodom 70 godina Planinarskog društva „Klekovača“

Danas svečana akademija povodom 70 godina Planinarskog društva „Klekovača“

Planinarsko društvo “Klekovača”, nizom aktivnosti, obilježava 70 godina rada. Vrijedan jubilej biće obilježen svečanom akademijom danas, od 17 časova, u Kinu Kozara. Nakon obraćanja zvaničnika slijedi projekcija filma “LJUDI OD PLANINE”.

Film je poslednju godinu sniman kao retrospektiva razvoja planinarstva u Prijedoru. Uz niz informacija bogatstvo filma su do sada manje poznate fotografije. Uz članove, prijatelje, poštovaoce Društva, na akademiju su pozvani građani Prijedora.

PONOSNI NA 7 DECENIJA

Planinarsko društvo “Klekovača” je osnovano 1953. godine i jedno je od najtrofejnijih društava u Republici Srpskoj po osvojenim planinskim vrhovima, pređenim transverzalama i ekspedicijama, najvišim priznanjima Planinarskih saveza bivše Jugoslavije.

Ostvarene su ekspedicije i u vlastitoj organizaciji: “Kavkaz 90” i “Pamir 91”. Članovi “Klekovače” učestvovali su u ekspedicijama bivšeg Planinarskog saveza BiH “Andi 88”, “Tjen Šan” i “Himalaja – Nanga Garbat 90”. Pređen je čuveni “Put prijateljstva Italija – Austrija – Slovenija” sa oko 30 najatraktivnijih vrhova.
PD Klekovača danas broji preko 150 članova koji zaštitu životne sredine stavljaju na vrh svojih prioriteta.

Dugogodišnjim radom u družinama, sekcijama i obukom za razne specijalnosti, kroz Društvo je prošlo više od 10.000 članova.

Organizovano je na desetine visokogorskih pohoda i više puta su osvojeni svi značajniji planinski vrhovi na prostorima bivše Jugoslavije, kao i veliki broj vrhova širom Evrope i svijeta od kojih su najatraktivniji: Pirineji – Španija, Mon Blan – Francuska, Dolomiti – Italija, Materhorn – Švajcarska, Grosglokner – Austrija, Visoke Tatre – Slovačka, Rila – Bugarska, Olimp – Grčka, Ulu Dag – Turska, Camel`s Hump – S. Amerika.

Planinarsko društvo i danas učestvuje u skoro svim akcijama u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini.Društvo upravlja Planinarskim domom “Kotlovača”, najstarijim i najvećim planinarskim domom na Kozari.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments