Danas je Svjetski dan mlijeka

Created | By: freeradio | June 1, 2021
Danas je Svjetski dan mlijeka

Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija obilježava 1. juni kao Svjetski dan mlijeka kako bi proslavila sektor proizvodnje mlijeka i istakla važnost mliječnih proizvoda kao globalne hrane.

Institut za zdravlje i bezbjednost hrane iz Zenice ukazao je na 1. jun koji se obilježava kao Svjetski dan mlijeka čiji je glavni cilj podići svijest o važnosti mlijeka i mliječnih proizvoda u životu ljudi.

Mlijeko i prerađevine se preporučuju u svakodnevnoj prehrani i to zbog nutritivnog i medicinskog značaja jer opskrbljuje organizam potrebnim hranjivim tvarima kojih u mlijeku ima oko 100.

Kako su naveli iz Instituta, u BiH, kao i u većem dijelu svijeta, zastupljenost mlijeka i mliječnih proizvoda u prehrani nije zadovoljavajuća jer se ne primjenjuju preporuke o dva-tri obroka mlijeka u dnevnoj prehrani.

Mlijeko kao osnovni prehrambeni proizvod najvažnija je namirnica animalnog porijekla i organizmu daje energetsku komponentu, hranjivu vrijednost, vitamine, minerale i određene zaštitne materije.

Koriste ga sve starosne grupe ljudi, a posebno je značajno u prehrani adolescenata, predškolske i školske djece.

Iako se upotrebljava mlijeko krava, bivola, ovaca, koza, deva i kobila, ipak je u prehrani i proizvodnji dominantno kravlje mlijeko.

Budući da pozitivno utiče na razvoj i rast, preporučuje se da djeca u tri obroka dnevno konzumiraju mlijeko i mliječne prerađevine. Starijim osobama mlijeko smanjuje rizik od osteoporoze, a potrebno je i za druge funkcije u organizmu, istakli su iz Instituta.

Organizacija za hranu i poljoprivredu /FAO/ UN obilježava 1. jun kao Svjetski dan mlijeka da bi proslavila sektor proizvodnje mlijeka i istakla važnost mliječnih proizvoda kao globalne hrane.

Izvor:SRNA

No Comments
Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Free Media d.o.o.
FREE RADIO PRIJEDOR

Žarka Zgonjanina 15
79 101 Prijedor

Tel: 052/233-303
Tel/fax: 052/240-101

E-mail: freeradio.prijedor@gmail.com

Informacije koje se pružaju na ovom web sajtu nisu službene informacije vlade SAD-a, i ne predstavljaju stavove američke Agencije za međunarodni razvoj ili američke vlade.

Informacije koje se pružaju na ovom web sajtu nisu službene informacije vlade SAD-a,

i ne predstavljaju stavove američke Agencije za međunarodni razvoj ili američke vlade.

Copyright 2017