1. Decembra 2023.
NaslovnicaZabavaZanimljivostiDanas je Svjetski dan čokolade

Danas je Svjetski dan čokolade

Danas je Svjetski dan čokolade. Inače, ime za drvo kakaovca, Theobroma cacao, znači “hrana za bogove” i malo je ljudi koji se s tim ne bi složili. Čokolada ima dugu istoriju koja seže sve do Maja, starog naroda centralne Amerike.

Maje su prvi upotrebljavali plodove kakaova stabla, koje raste u tropskim kišnim šumama Amazone, za izradu ukusnog napitka zvanog “chokolatl”. Tu gustu, bogatu tekućinu dobivali su kuhanjem i mljevenjem plodova kakaovca koje su zatim miješali u vodi sa sojom, vanilijom i čilijem. Maje su plodove upotrebljavali i kao valutu za plaćanje i darove za proslave.

U mnogim receptima za kolače i deserte čokolada je najbitniji sastojak, pa kvaliteta čokolade koja se upotrebljava ima veliku ulogu. Čokolada mora biti glatka, sjajna i boje mahagonija, ne smije biti preslatka, treba biti hrskava i mora se čuti zvuk lomljenja kad se lomi. Čokolada s velikom količinom kakao maslaca trebala bi se vrlo brzo topiti u ruci te odmah otopiti u ustima. Osnovni okus čokolade je gorkast s vrlo malo kiselosti.

Paše uz slatko, ali i slano

Čuvajte je na temperaturi od 10 do 15 stepeni. Čokolada vrlo lako poprima mirise, pa je čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi. Njena svestranost vidi se u tome što je jednako možete koristiti u slatkim i slanim jelima. Dodajte je u kolače, pudinge, od nje napravite kremu ili glazuru, preljev za deserte ili svježe voće.

Svakako su najveću maštovitost u upotrebi čokolade u slanim jelima pokazali Talijani. Još u 18. vijeku dodavali su je u recepte, poput prženih jetrica umočenih u čokoladu, čokoladne supe, čokoladnog pudinga s teletinom ili čokoladne palente. Male količine čokolade dodajte umaku za mesna ili riblja jela, a najbolje paše s lukom, bijelim lukom, paradajzom i začinima. Kako biste smanjili gorkost jela, kockicu tamne čokolade dodajte u ragu od mesa ili divljači.

A znate li da…

…je 07.07. Svjetski dan čokolade i smatra se da je tada čokolada prvi put došla na evropsko tlo
…je ona zapravo povrće – kakaovac pripada obitelji Malvaceae s bamijom i pamukom
…bijela čokolada tehnički nije čokolada – budući da uglavnom sadrži samo kakao maslac
…je za pola kilograma čokolade potrebno 400 zrna kakaovca
…svako stablo proizvede otprilike 2500 zrna
…je Rudolph Lind dizajnirao prvi stroj za obradu zrna
…je Obala Bjelokosti najveći proizvođač kakaovca u svijetu, uz Ganu i par južnoameričkih zemalja
…su za izradu jedne čokolade potrebna 2 do 4 dana.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments