5. Decembra 2023.
NaslovnicaNovostiRS-BIHDanas je Međunarodni dan štednje, a evo koliko građani imaju na računima

Danas je Međunarodni dan štednje, a evo koliko građani imaju na računima

Građani na bankovnim računima u Republici Srpskoj imaju oko 4,1 milijardi KM, od čega se na štednju odnosi oko 2,4 milijarde KM.

Ovo su posljednji podaci Agencije za bankarstvo RS zaključno sa prvim polugodištem ove godine, a koji pokazuju da je štednja veća za jedan odsto u odnosu na kraj prošle godine.

Međunarodni dan štednje obilježava se 31. oktobra i tog dana svake godine se ukazuje na značaj racionalnog pristupa prema novcu, odnosno ušteđevini.

Budući da je bruto domaći proizvod po glavi stanovnika u Bosni i Hercegovini na samom dnu u Evropi i da je visoka stopa inflacije, pitanje je ko može danas da ostavlja nešto sa strane i za crne dane.

U Agenciji za osiguranje depozita BiH kažu da ne mogu saopštiti javnosti koliko ljudi ima otvorene štedne račune. Podsjećaju da oni garantuju za svaki pojedinačni štedni ulog do 50.000 KM.

Oni koji žive od plate sigurno ne mogu da štede.

Primjera radi, sindikalna potrošačka korpa u septembru je iznosila 2.523 KM, a prosječna plata 1.277 KM. Dakle, potrebne su dvije prosječne plate za osnovne potrebe jedne porodice, koja sa takvim primanjima sigurno nije u mogućnosti da štedi.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments