21. Septembra 2023.
NaslovnicaNovostiPrijedorCentru za socijalni rad Prijedor u novembru je prijavljeno 17 slučajeva porodičnog...

Centru za socijalni rad Prijedor u novembru je prijavljeno 17 slučajeva porodičnog ili rodno zasnovanog nasilja

Centru za socijalni rad Prijedor u novembru je prijavljeno 17 slučajeva porodičnog ili rodno zasnovanog nasilja, a čak tri prijave su iz škola, što je, po ocjeni subjekata zaštite, vrijedno pomena budući da nije uobičajeno, ocijenio je gradski Multisektorski tim za prevenciju i borbu protiv porodičnog i rodno zasnovanog nasilja.

Socijalni radnik u “Centru Sunce” Ljubica Ivetić navela je da je riječ o tri različite škole, da ima i srednjih i osnovnih, i da je za svaku pohvalu kako su škole reagovale, a da je za nadati se da će biti primjer i u budućim slučajevima i u svim drugim školama ili bilo kojim drugim subjektima zaštite u ovoj oblasti.

“U jednom je slučaju čak škola bila ta koja je odvela dijete na ljekarski pregled, što je takođe preporučeno i poželjno postupanje. Nekad je taj prvi nalaz, odnosno dobro zadokumentovan pregled, ključni dokaz, a nekad i okidač da se dijete izbavi iz ugrožavajućih porodičnih prilika”, rekla je Ivetićeva.

Ivetićeva je podsjetila na to da je i sama bila u situaciji da uoči fizičke povrede na djetetu sa razvojnim smetnjama, da ga odvede ljekaru, te da je to teško iskustvo, ali da je i gotovo jedino pravilno postupanje.

“Bila je riječ o djetetu koje nije imalo razvijen govor i koje ne bi moglo da se verbalno izrazi o pretrpljenom nasilju, tako da je ljekarski nalaz bio osnova za dalja postupanja i, na kraju, izmještanje iz disfunkcionalne porodice”, rekla je Ivetićeva.

Socijalni radnik Centra za socijalni rad Dragana Grujičić pohvalila je i reakciju specijaliste porodične medicine Doma zdravlja Prijedor u jednoj ambulanti u prošlom mjesecu koja je, naknadnim radom ostalih subjekata zaštite, dovela do razdvajanja počinioca i žrtve.

“Slučaj je tim više za pohvalu jer je žena došla doktorici na redovni pregled, ništa u vezi sa nasiljem. Doktorica je primijetila neobično ponašanje i uznemirenost i počela je da ispituje pacijentkinju postepeno, ali detaljno i temeljno, da bi na kraju došla do informacije o seksualnom nasilju i prijavila to i policiji i nama u Centru”, rekla je Grujičićeva.

Ona je istakla da se seksualno nasilje u braku ili u partnerskom odnosu veoma rijetko prijavljuje – u ovoj godini samo dva takva slučaja su zabilježena.

“Razlog je što se žrtve boje etikete i osude, a evo u ovom slučaju smo odmah po prijavi ljekara na teren izašle nas dvije socijalne radnice zajedno sa dva policijska službenika, koji su takođe odlično odradili svoj dio posla”, naglasila je Grujičićeva.

Psihijatar u Centru za zaštitu mentalnog zdravlja Goran Račetović rekao je da se transgeneracijski prenosi jedan kulturološki obrazac po kojem u braku ne može biti silovanja, a da je posebno kod osoba starije životne dobi taj narativ uvriježen.

“Nekada ni nasilje u porodici nije bilo krivično djelo, a nekada se ni silovanje u braku nije tako tretiralo. Izraz bračna obaveza ne znači nešto protiv volje. I bolje je govoriti o bračnom dogovoru. I u tom dijelu je potrebna senzibilizacija – isticanje da nešto postaje nasilje ako se s tim neko ne slaže”, ocijenio je Račetović.

Policijska uprava Prijedor u novembru je zabilježila 10 slučajeva porodičnog nasilja na području Prijedora, a prijedorsko Okružno javno tužilaštvo zaprimilo je 19 predmeta iz ove oblasti sa područja šest lokalnih zajednica koje pokriva.

U “Centru Sunce” održan je redovni mjesečni sastanak multisektorskog tima za prevenciju i borbu protiv porodičnog i rodno zasnovanog nasilja grada Prijedora, a prisustvovali su predstavnici i svih ostalih subjekata zaštite – Bolnice “Dr Mladen Stojanović”, aktiva direktora osnovnih i srednjih škola i medija.

SRNA

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments