22. Septembra 2023.
NaslovnicaZabavaKulturaBudva ušla u finale za izbor Evropske prijestonice kulture 2028. godine

Budva ušla u finale za izbor Evropske prijestonice kulture 2028. godine

Budva je prošle godine ušla u finale za izbor za Evropsku prijestonicu kulture 2028. godine i danas će tim povodom predstaviti dorađenu aplikacionu knjigu.

“Budva je prošle godine ušla u finale za izbor za Evropsku prijestonicu kulture i ove godine takmičimo se do kraja sa Skopljem u nadi da ćemo upravo mi biti taj grad koji će odnijeti ovu laskavu titulu. Proces je počeo prije tri godine, danas ćemo predstaviti dorađenu aplikacionu knjigu, a odluka će biti donijeta u oktobru”, ističe predsjednik Savjeta za kulturu Opštine Budva Predrag Zenović.

Kako kaže, Novi Sad je, kao grad pobratim, nesebično pomogao u cijelom procesu.

“Grad Novi Sad je sa titulom evropske prijestonice kulture uspio da napravi značajan iskorak i nadamo se da će i Budva uraditi to isto. Prenijeli su nam puno značajnog iskustva u cijelom ovom procesu. Mi ovim projektom težimo da produžimo turističku sezonu, da kultura i kulturni turizam budu temelj turističkog i privrednog razvoja Budve, a da istovremeno kroz tu revitalizaciju Starog grada, ali i ruralnih područja, damo Budvi i cijelom njenom zaleđu jedan drugačiji kontekst i značaj”, navodi Zenović.

Ističe da Evropska prijestonica kulture kao projekat pokušava da spoji naizgled nespojive stvari – nauku i umjetnost.

“Mi u Budvi pokušaćemo da spojimo zaleđe s morem, Stari grad kao urbanu cjelinu sa ruralnim predjelom. Dakle, da spojimo i u formi i u smislu stvari koje su naizgled različite. Možda je najbolji primjer za to digitalizacija kulturne baštine. Jedan od načina da se ta bogata kulturna baština približi turistima, ali i mladima, generacijama koje dolaze, jeste upravo digitalizacija – virtuelna realnost, proširena realnost, taj jedan novi jezik kojim komuniciraju mladi, kojim komunicira novi svijet i koji u stvari ne poznaje prostorne granice. U tom pogledu, naša ideja je da muzej ne bude samo u Starom gradu, nego da sa bilo koje tačke u svijetu svako može da pristupi zaista izvanrednoj zbirci umjetničkih artefakata i da na taj način dobije ineteresovanje da posjeti Budvu i njene muzeje”, zaključuje Zenović.

Glassrpske

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments