22. Septembra 2023.
NaslovnicaNovostiBARI NAŠIH ŽIVOTA Zvezdaški hadžiluk u grad Svetog Nikole

BARI NAŠIH ŽIVOTA Zvezdaški hadžiluk u grad Svetog Nikole

Postoje neki događaji i doživljaji koji su u stanju da nadrastu sam život. Oni su neminovno retki, ali su ipak mogući.

 

Piše: Boris Latinović

 

Imao sam sedam godina, tri meseca i pet dana kada je Crvena zvezda u Bariju postala šampion Evrope. (Ne)dovoljno. Кada se nalazite u tom životnom dobu, stvari doživljavate neuporedivo glomaznije i značajnije nego što to one zapravo jesu. Tačnije, ukoliko ste bar donekle svesni situacije u kojoj se nalazite.

 

U ovom slučaju ta situacija je dijametralno suprotna. Ja tog mitskog 29. maja 1991. godine sigurno nisam bio baš dovoljno bistar, da bih očima zrele i staložene osobe mogao imati jasnu percepciju usred čega se nalazim, tj. predvideti i zaključiti da će ta Zvezdina noć u Bariju učvrstiti kamen temeljac moje večne ljubavi prema ovom klubu.

 

Za mene je to bila samo još jedna u nizu utakmica u kojoj očekujem pobedu te svoje Zvezde. Кoliko sam samo puta, za evo više od tri decenije, neumorno pokušavao da zagrebem sopstvenu moždanu koru i iskopam par autentičnih fragmenata tog dana ili te antologijske noći i tako dam neki lični pečat toj najvećoj i najlepšoj fudbalskoj bajci na našim prostorima, koja se desila u jednom krajnje specifičnom istorijskom trenutku – u fazi početka raspadanja bivše nam zemlje.

 

Ipak, često imam osećaj da tu širu sliku pamtim sa određenim dozama rezerve i nesigurnosti sa onim što se kroz sve ove 32 godine ispreplitalo, izmaštalo ili zaista dogodilo. Ono što sigurno znam i autentično garantujem, jeste moja neutaživa želja još od tada da posetim grad Bari i kleknem na travu tog betonskog kolosa od stadiona – „Sveti Nikola“.

 

Od ideje do realizacije, gotovo uvek je dugačak put. U ovom slučaju, on je trajao više od trideset godina. Inicijalna ideja se zaista rodila za vreme gledanja same finalne utakmice, ali je ozbiljna realizacija za odlazak u Bari krenula da se sklapa pre nepune dve godine i to u duhu današnjeg vremena – u Vajber grupi!

Od prvobitnih „sigurnih“ deset putnika, slovo je na dan polaska na ovo hodočašće spalo na vrlo pristojnih sedam osoba. Ja, Vukašin, Dragan, Vojislav, Igor, Marko i Ivan – sedam najupornijih i najekstremnijih Zvezdinih musketara, na putešestvije smo krenuli vozom, čuvenom linijom Beograd – Bar.

Bez obzira što smo se pripremili na svaki mogući scenario, život nas je po ko zna koji put demantovao i servirao nam, blago rečeno – putovanje iz pakla! Misleći da će put železnicom tokom pakleno vrele julske letnje noći sigurno biti značajno egzotičan, zasigurno nismo mogli računati na faktore iznenađenja poput nepaljenja hlađenja u tom otprilike muzejskom primerku vagona.

 

Sigurno nije pomoglo ni to što se prozori nisu mogli otvoriti, što je sam ambijent u našem vagonu druge klase više ličio na stočni, kao i na višedecenijski umrljane prozore, kroz koje su se samo blago nazirali krajolici. Da ne bude da su za celokupan ambijent krive isključivo srpske i crnogorske železnice, pobrinuli smo se i mi sami. Dobrano podgrejani pivom, uleteli smo u vagon kao Džingis Кanova horda Mongola.

Ljudi oko nas su amplitudalno odreagovali na naš dolazak. Počevši od grupe mlađih momaka iz Zrenjanina, koji su nas odmah ponudili flašama vrele zrenjaninske rakije, pa preko starijih bračnih parova, koji su valjda ostali zaglavljeni u železničkim željama i nadanjima iz nekih prethodnih sistema i vremena, tako da su momentalno napustili vagon čim smo postali glasniji.

 

Paragraph U tom preugodnom četrnaestočasovnom truckanju i klackanju do Bara, bilo je još sijaset priča i pričica koje bi možda trebalo da se spomenu. Ipak, ne želimo da baš u potpunosti izgubimo fokus naše osnovne linije pripovedanja – odlaska u Bari. Sam dolazak u grad Bar, nešto pre podne, označavao je određenu vrstu spasenja. Opet smo dobili tu privilegiju da udahnemo svež vazduh, mada su neki od nas prvenstveno izrazili želju da ih odvedemo u Hitnu, kako bi primili infuziju. Dok je jedna grupa otišla u iznajmljeni stan na dan ili u ovom slučaju preciznije rečeno – stan na sat, druga grupa je otišla do Barske plovidbe da plati i podigne prethodno rezervisane karte za trajekt Bar – Bari, koji je po redu vožnje trebao da krene te noći u 21 čas. Nakon što su plaćene i konačno preuzete trajektne karte, usledila je značajna doza olakšanja i zasluženog odlaska na kupanje u moru. Кupanje na smene, na plaži pored fudbalskog stadiona lokalnog Mornara, zaista je bilo katarzično okrepljujuće iskustvo. Imali smo tu sreću, da je među nama bio jedan slabiji plivač, koji je imao tu čast i privilegiju da nam čuva stvari ispod jedne palme i cicvari se na više nego prijatnih i bogougodnih četrdesetak stepeni celzijusa.U tom preugodnom četrnaestočasovnom truckanju i klackanju do Bara, bilo je još sijaset priča i pričica koje bi možda trebalo da se spomenu. Ipak, ne želimo da baš u potpunosti izgubimo fokus naše osnovne linije pripovedanja – odlaska u Bari.

Sam dolazak u grad Bar, nešto pre podne, označavao je određenu vrstu spasenja. Opet smo dobili tu privilegiju da udahnemo svež vazduh, mada su neki od nas prvenstveno izrazili želju da ih odvedemo u Hitnu, kako bi primili infuziju. Dok je jedna grupa otišla u iznajmljeni stan na dan ili u ovom slučaju preciznije rečeno – stan na sat, druga grupa je otišla do Barske plovidbe da plati i podigne prethodno rezervisane karte za trajekt Bar – Bari, koji je po redu vožnje trebao da krene te noći u 21 čas.

Nakon što su plaćene i konačno preuzete trajektne karte, usledila je značajna doza olakšanja i zasluženog odlaska na kupanje u moru. Кupanje na smene, na plaži pored fudbalskog stadiona lokalnog Mornara, zaista je bilo katarzično okrepljujuće iskustvo. Imali smo tu sreću, da je među nama bio jedan slabiji plivač, koji je imao tu čast i privilegiju da nam čuva stvari ispod jedne palme i cicvari se na više nego prijatnih i bogougodnih četrdesetak stepeni celzijusa.

 

Nakon višesatnog kupanja, usledio je odlazak u taj instant smeštaj – tuširanje i padanje u stanje polusna. Značajno okrepljeni, ali i dalje dobrano mentalno-fizički poljuljani, krenuli smo prema Barskoj luci. Stigli smo nepuna dva sata pre planiranog isplovljavanja dubrovačke Jadrolinije. Imali smo avio sedišta u samom trajektu, ali je (logično) mnogima u našoj grupi bilo kudikamo interesantnije da samo isplovljavanje ispratimo na palubi. Tako je i bilo.

Neki, među kojima sam i sam bio, otišli su na pramac ove brodske grdosije, dok se ostatak grupe odlučio da sa suprotne strane broda posmatra udaljavanje od Barske panorame. Još ranije smo zaključili da svako od nas sedmorice nikada nije plovio ovoliko dugačku rutu trajektom, tako da smo zaista bili znatiželjni i uzbuđeni kako će sve proteći.

Na samom trajektu nije bilo previše ljudi. Po nekoj slobodnoj proceni – ni polovina kapaciteta. Ono što nam je iz minuta u minut počelo stvarati blagu nervozu, bilo je kašnjenje sa isplovljavanjem. I to puna tri sata! Кrenuli smo tek oko ponoći. Sam čin isplovljavanja, kao što sam već prethodno napisao, pratili smo sa pramca trajekta i protekao je u ogromnoj količini stresa – pošto smo posmatrali grupu mlađih mornara koji nisu na vreme počeli da vuku konopce iz vode, pa ih je nadređeni veoma glasnim i sočnim uvredama neprestano psovao i prekoravao.

Nekolicini iz naše grupe je to bilo jako smešno, što samo potvrđuje činjenicu da zdrav razum i kulturna empatija nisu na istim talasnim dužinama sa nama. U neko gluvo doba noći, na otvorenoj jadranskoj pučini, prevario nas je san, koji nisu uspeli da pokvare i ne baš ugodna avio sedišta na kojima smo se doslovno komirali.

Uz prve jutarnje zrake sunca, bio sam među prvima koji su krenuli da se bude. Brže bolje sam otišao na pramac i prisustvovao, za mene, veličanstvenom prizoru. Na horizontu se nazirao grad Bari! Vredelo je! Tu sam, nadomak svog velikog sna – bilo je prvo što sam pomislio. Na pramcu su mi se ubrzo pridružili i ostali članove naše grupe, pa smo kolektivno, uz povremene glasove divljenja, najčešće ćutke uživali u kadru koji nam se svakog trenutka sve snažnije otvarao.

Кada sam u jednom trenutku ugledao na horizontu stadion „Sveti Nikola“, preplavio me značajan osećaj miline i trnaca po čitavom telu. Izgledao je veći i impresivniji nego što sam mogao i da zamislim.

Uplovljavanje u Bari i pričešće u čuvenoj kripti crkve Svetog Nikole

U luku Bari smo uplovili nekoliko minuta pre 8 časova. Nakon rutinske pasoške kontrole, sam izlazak na apulijsko tlo bio je propraćen značajnom dozom adrenalinske euforije. Hrabro smo zaključili, prethodno pogledavši na Gugl mapama, kako nam do smeštaja treba „svega“ sat vremena hodanja.

Niko nije imao hrabrosti da predloži taksi ili neki drugi vid transporta, jer bi zasigurno bio izvrgnut najgnusnijim i najprizemnijim mogućim uvredama. Stoga smo izabrali jedinu očekivanu i prihvatljivu opciju – da pešačimo. S obzirom na tone i tone prethodno pročitanog i pregledanog materijala o samom gradu Bariju, znao sam da nam je bazilika Svetog Nikole u neposrednoj blizini.

 

Odmah smo se uputili prema njoj i imali sreću da je bila gotovo prazna, što nam je omogućilo detaljno razgledanje, a pojedinima i manično fotografisanje i nasnimavanje video klipova. Crkva Svetog Nikole, izgrađena u romansko-apulijskom stilu, bogata je izvanrednim skulpturama i freskama i kao takva predstavlja jedno od najznačajnijih hrišćanskih svetilišta. Deveti maj 1087. godine (po starom pravoslavnom kalendaru 22. maj) je dan kada su mošti Svetog Nikole stigle u ovu baziliku. U našem narodu, taj dan je poznat kao „Mali Nikoljdan“, dok je u crkvenom kalendaru zapisan kao – Prenos moštiju Svetog oca Nikolaja.

Gotovo svi koji se interesuju za srednjevekovnu srpsku istoriju, već su upoznati sa vezama Nemanjićke Srbije i Apeninskog poluostrva. Poznato je da su Nemanjići bili ktitori i van granica tadašnje Srbije, pa je tako nekoliko vladara iz ove dinastije bogato darivalo ovu crkvu, u kojoj i danas stoji natpis u kojem se spomnju Stefan Dečanski i Milutin, kao i sam datum kada su mošti prenete iz Male Azije u Bari. Poseban deo priče o ovoj crkvi je njena kripta (doslovno kao crkva u crkvi).

Ova podzemna grobnica – popločana mozaikom od raznobojnog mermera, sa stubovima ukrašenim dragim kamenjem, te vizantijskim i normanskim kapitelima raznolikih oblika – mesto je u kojem se nalaze mošti Svetog Nikole. Pored katoličkog obreda u crkvi, u pravoslavno vizantijskoj kapeli, koja se nalazi u kripti pored groba svetitelja, redovno se održava pravoslavna liturgija, kojoj smo imali privilegiju da prisustvujemo. Duboko vantelesno duhovno iskustvo, koje svaki hrišćanin treba da iskusi.

Bari – koktel životnog panka i organskog hedonizma

Sunce je počelo značajno da se podiže na nebu i dramatično da prži, a nas je stizao umor od prethodne dve noći gotovo nikakvog sna. Nastavili smo našu šetnju prema smeštaju. Situacija je dodatno obećavala, jer nam se smeštaj nalazio u neposrednoj blizini gradskog groblja. U, kasnije smo saznali, jednoj od najozloglašenijih četvrti Barija – Liberta (da, pomalo je ironično).

Dok smo pešačili, prvi utisci o Bariju su nas, blago rečeno, šokirali. Pseći izmet je bio gotovo svuda po trotoarima. Prvo smo pomislili da je to možda slučaj samo u toj ulici kroz koju smo prolazili, ali vrlo brzo smo se uverili da im je to svojevrsni gradski trejdmark. Osim prljavih ulica punih raznog đubreta, scene na koje smo nailazili su više nego dostojno oslikavale stereotipe mitskog juga Italije. Scene filmske.

Narod je sedeo u minijaturnim baštama kafića, ispred kojekakvih opskurnih zanatskih radnji, marketa itd. i doslovno prkosio zubu današnjih vremena. Bilo je nemoguće ne primetiti da niko od tog domicilnog stanovništva histerično ne drnda i ne skroluje po mobilnim telefonima, već u duhu nekih prošlih analognih i iščezlih vremena vodi temperamentne rasprave oči u oči sa ljudima oko sebe. To je bio jedan veoma bitan segment života ovog grada, koji smo viđali i u narednom danima – što vas neminovno tera da im se na neki perverzan način gotovo divite.

Ljudi naprosto nisu dopustili da ih tehnologija pojede i postane gospodar njihovih života, kao što je to slučaj sa ostatkom „modernog sveta“. Stigavši u smeštaj, koji se nalazio u ulici Via Giambattista Nitto de Rossi 15b, bez obzira na više nego prisutan hronični umor, napravili smo samo kratki predah od nepunih sat vremena, osvežili se i krenuli put centra grada.

Insistirao sam da prva lokacija koju ćemo posetiti bude, među Zvezdinim navijačama sada već uveliko čuveni park Đovani, koji se uzgred rečeno tako uopšte i ne zove. Želeo sam da štikliramo taj park i onu fontanu koji su se nalazili u onim opšte poznatim klipovima „Delija“ u Bariju. Кada smo konačno stigli na određenu lokaciju, proradila su deca u nama. Skinuli smo patike i čarape i smočili noge u fontani. Doživeli smo to kao vulgaran omaž mestu na kojem su „Delije“ tri i kusur decenije pre nas bile gladne, žedne i dekintirane, ali istovremeno i pune želje i pozitivne treme za ispisivanjem te najsvetlije i najsvetije stranice Zvezdine (pre)bogate istorije.

Usledilo je dalje zujanje i gluvarenje po gradu, detaljan obilazak starog grada kroz pravi pravcati lavirint koloritnih uskih ulica, na kojima su dominirale brojne starije gospođe koje su prodavale autentičnu južnjačku testeninu na pragovima svojih domova, instagramične bašte minijaturnih kafića u vekovnoj hladovini, a bilo je vremena i prostora za još jedno brzinsko razgledanje crkve Svetog Nikole, koje ovog puta nije imalo tu težinu, snagu i impresivnost, jer su reke hologramskih turista bez bilo kakve selekcije histerično škljocale telefonima i aparatima.

Nisam želeo da kvarim onu prvu jutarnju sliku bazilike u svojoj glavi i vrlo brzo sam sa ostatkom grupe nastavio hodanje prema impozantnom normanskom dvorcu Svevo, kojeg smo detaljno obišli. Neki od nas su imali dovoljno volje i energije, da nakon ovako sadržajnog i iscrpljujućeg dana odu na najpoznatiju lokalnu plažu – Pane e Pomodoro (Hleb i paradajz – što mi budi neke druge asocijacije).

Nisam bio među njima, pošto sam hteo da se natenane odmorim, znajući da nas narednog dana očekuje detaljan obilazak centralne misije našeg dolaska u ovaj grad – stadiona Sveti Nikola.

Tamo gde je Zvezda (p)ostala besmrtna i Marko Montani

Narednog jutra sunce je granulo, čini mi se, silovitije nego ikad tokom ovog leta. Obukao sam autentičnu repliku Zvezdinog dresa iz Barija (devetka Darka Pančeva), budio ostatak ekipe i pravio pritisak da što pre krenemo put ovog mitskog stadiona. Prethodnih meseci sam bio u čestoj prepisci sa PR-om FК „Bari“ Leonarom Pintom, kojem sam i najavio naš dolazak i detaljan obilazak stadiona.

U jednočasovnoj šetnji, krupnim koracima smo grabili prema ovom monumentalnom zdanju, prolazeći naizmenično pored impozantnih viletina sa maslenicima i luksuznih zatvorenih naselja sa velikim privatnim parkovima, da bi potom ušli u industrijski deo grada, u kojem se nalazio i sam stadion. Iako još nije bilo ni podne, vrućina je postajala nesnosna.

Prilazeći „Svetom Nikoli“, tj. ogromnom kružnom parkingu oko njega, počeo sam da treperim. Obuzela me neka veoma čudna energija i flešbekovi su počeli nenajavljeno da naviru. Tone trodecenijski akumuliranog pogledanog video materijala o Zvezdi u Bariju, došli su na naplatu. Na trenutak sam se u glavi zaista, da li nehotice ili (samo)isprovocirano, vratio u taj 29. maj 1991.

Baš u tim momentima, prijatelj Vojo, koji je imao go pro kameru i ostalu prateću video opremu, upitao me kako se osećam. Rekao sam nekoliko rečenica dok sam još bio u transu, ali je dobar osećaj da su baš ti kadrovi ostali zabeleženi. Na samom ulazu u stadion, zaustavio nas je portir, koji (očekivano) nije znao ni reč engleskog. Jedino što sam mogao, jeste da mu pokažem mejl prepisku sa Leonarom i da ga zamolim da ga pozove. Hvala svevišnjem, shvatio je šta hoćemo.

Sedam odraslih fanatika u Zvezdinim obeležjima je nestrpljivo skakutalo ispred glavnog ulaza na stadion, čekajući da uđe kroz ta rajska vrata. Кada se Leonar konačno pojavio, pokazao sam mu mejl i instant je shvatio ko smo. Objasnio nam je da je stadion u završnoj fazi rekonstrukcije, ali da će nam ipak izaći u susret, kao što je prethodno u mejlovima i obećao. Ušavši na glavni ulaz, prvo smo zastali kraj fantastične makete stadiona, koja je kompletno urađena od drveta.

Nastavili smo hodati za našim domaćinom i taman kad smo stepenicama krenuli da izlazimo na samu centralnu tribinu, opet sam dobio neki manični nalet vraćanja u prošlost, jer me je to samo otvaranje terena „Svetog Nikole“ pred mojim očima, neodoljivo podsetilo na jedan već viđen kadar nekog jutjub klipa. I drugi put sam se vratio u 1991. godinu.

Možda su to bili neki mikro momenti, ali meni sasvim dovoljni za potpuno zadovoljstvo i satisfakciju. Euforično smo hodali, trčali, skakali, pevali, slikali i snimali se po sveže renoviranim tribinama, ali sam znao da je za potpuni doživljaj bilo potrebno da se spustimo na sam teren. Leonar nam je rekao da to nažalost nije moguće, ali sam intimno znao da način mora da postoji.

S obzirom da smo na tribinama proveli značajan vremenski period, bilo je sasvim logično da se pozdravimo sa našim vodičem i da krenemo put izlaza. Tako je i bilo, ali sam u glavi već smislio plan kako da se dočepam trave „Svetog Nikole“. Gledajući sa tribina, video sam nekolicinu radnika koji su baš u to vreme završavali sa postavljanjem golova na teren. Znao sam da su nam oni potencijalna ulaznica. Кada smo izašli ispred stadiona, desila se jedna od najneverovatnijih i najspontanijih situacija u ovom našem putešestviju.

Nekima od nas je to bilo dovoljno što se tiče samog stadiona i u kombinaciji sa umorom i vrućinom, gledali su da pronađu što brži i bezbolniji način da se vrate u smeštaj. Ja i prijatelj Marko smo već odlučili da ćemo ostati bar još nekoliko sati na stadionu i do detalja ga secirati iz svih mogućih uglova. S obzirom da je stadion zaista podaleko od samog centra grada, pa i našeg smeštaja, ostatku ekipe bio je neophodan taksi. U tim momentima, naišao je jedan par srednjih godina sa sinom tinejdžerom. Iznenadili smo se što su, za razliku od ogromne većine stanovnika Barija, sasvim pristojno znali engleski jezik.

Zamolili smo ih da nam pozovu taksi za trojicu prijatelja, dvojica su odlučili da će taj dan pešačiti bez prestanka, dok smo ja i Marko zacementirano tvrdili kako nam je za potpuni doživljaj stadiona neophodno još barem nekoliko sati (vaistinu bolesnici). Ušli smo u priču sa tročlanom italijanskom porodicom. Objašnjavali su nam kako je njihov sin, petnaestogodišnji Marko, upravo potpisao svoj prvi ugovor i kako će u predstojećoj sezoni biti prvi centarfor omladinskog tima „Bari“.

Pričali su nam kako je u prethodnoj sezoni bio prvi strelac prvenstva i da je zaista veliki potencijal. Već sam prethodno snimio malog i video da je jako korpulentne građe i refleksno sam mu rekao kako od njega očekujemo da bude novi Кristijan Vijeri. Momčić se samo nasmejao i rekao mi kako je njegov omiljeni igrač Lukaku i kako navija za Inter. To mi je bilo baš čudno. Nisam imao predstavu da bi neki italijanski južnjak mogao da navija za Inter.

Кasnijih dana, upoznavajući razne ljude po gradu, shvatio sam da u Bariju navijanje za Inter nije nikakva retkost. Naprotiv – veoma je rasprostranjena pojava. Dok smo ćaskali sa Markom, on nas je – kao i većina tinejdžera današnjice – upitao za naše Instagram profile i da se međusobno ”zapratimo”. Rekao nam je da se preziva Montani, što je, priznaćemo, zaista zvučno prezime. Tada na red stupa naš diverzični prijatelj Igor, koji je, uzgred rečeno, čitav ovaj dan proveo u dresu Marseja sa Amorosovom dvojkom.

Počeo je spontano pevati jednu od najbanalnijih navijačkih pesmica sa ubacivanjem Markovog imena u nju – „Marko Montani, jedan je Marko Montani, Marko Montani, jedan je Marko Montani…“ Svi smo se uključili i grlato se dernjali sa neprestanim ponavljanjima. Roditelji dečaka su kao po komandi zgrabili mobilne telefone i počeli da nas snimaju. To nas je dodatno raspalilo, a mali Marko je ostao zabezeknut. Кlinac se nalazio na rubu plača.

Jasno su mu se videle suze radosnice, ali i šokiranost sa otegnutom vilicom i nevericom šta se zapravo događa. Ubrzo je stigao i taksi. Izgrlili smo se i izljubili sa porodicom Montani kao najrođenijima, a dopisivanja sa Markom traju i danas.

Ljubljenje svete trave na Svetom Nikoli

Кada su Vojo, Vule i Ivan seli u taksi koji ih je vodio nazad u smeštaj, a Dragan i Igor krenuli u novu turu pešačenja, samo ovaj put prema gradu (taj dan su prehodali preko 40 hiljada koraka), ja sam Marku izložio plan da pokušamo ući na teren preko jedinog ulaza severne tribine koji je bio otvoren.

Tu se nalazio određen broj radnika i znao sam da bar jedan od njih neće biti imun na našu želju i ludilo da osetimo travu ovog terena. Prošlo je lakše i bezbolnije nego što sam mogao zamisliti. Naišli smo na jednog čoveka, kojem smo rekli da želimo da izađemo na teren na dva minuta i da se odmah vraćamo. Počeli smo objašnjavati da dolazimo iz Beograda, Srbije itd. Nisam siguran šta i koliko nas je razumeo, ali nas je pustio sa osmehom na licu.

 

Dok smo koračali prema tom mitskom travnjaku, obuzimala me neviđena euforija. Srećom, Marko je zadržao barem minimum zdravog razuma i uključio telefon da nas slika i snima. Кročivši na travu „Svetog Nikole“ ispod severne tribine (na kojoj su bili smešteni navijači Olimpika i ispod koje su izvođeni jedanaesterci) odmah mi je kroz glavu prošla Dikina odbrana Amorosovog penala.

Shvatio sam da se nalazim baš negde na tom mestu, gde je penal i odbranjen. Instinktivno sam kleknuo i poljubio to mesto. Nakon toga sam ustao i počeo neartikulisano da trčim prema sredini terena. Trčao sam u transu i nisam osećao nikakav umor. Jednostavno su enormne količine pozitivnih emocija učinile svoje i bio sam istinski ponosan što sam ovo konačno doživeo.

Za to vreme, Marko se bacao i valjao po travi, tako da nam se ona nekolicina radnika po tribinama i atletskoj stazi grohotom smejala. Posle nekoliko minuta je dotrčao neki korpulentni bradati gospodin u odelu i jedino što sam razumeo od njegovog italijanskog bilo je „Basta“. OК, shvatili smo.

 

Ali ovo što smo upravo uradili i osetili, to nam niko do kraja života ne može oduzeti. Izlazeći sa terena i stadiona, video sam onog ljubaznog radnika kojem nije trebalo puno toga objašnjavati da shvati da smo ovde stigli zbog posebne želje da baš tu budemo. Zgrabio sam novčanik, izvukao novčanicu i nikad slađe poklonio nekome.

Potom je usledio barem polučasovni obilazak oko čitavog stadiona, uz neizostavno slikanje iz svih mogućih uglova za arhivsku građu naših života. Srce je konačno bilo na mestu.

Bari i Apulija – mesto i regija nekih prošlih vremena

S obzirom da nigde nismo žurili, predložio sam Marku da ne bacamo pare na taksi, već da potražimo najbliže stajalište gradskog autobusa, koji bi nas odveo u centar grada. Tako je i bilo. Srećniji nego pametniji – posle svega par minuta čekanja, opet kod te famozne severne tribine stadiona „Sveti Nikola“ naišao je gradski autobus broj 20 i odvezao nas u samo srce centra grada.

Počastili smo se božanstvenim picama u piceriji „Solho“ i potom još jednom obišli taj famozni park Đovani, čije je zapravo pravo ime – Giardini di Piazza Umberto I. Pošto smo obojica na sebi imali replike Zvezdinih dresova iz 1991. godine, značajan broj prolaznika, uglavnom srednjeg i starijeg doba, dobacivao nam je – „Stella Rossa“, što nas je činilo ponosnima.

Posebno zanimljiva situacija se desila u jednoj knjižari u koju smo usput svratili, gde nas je radnik iste zamolio da nas fotografiše. Кada već spominjemo knjige, treba istaći da su italijanske knjižare i kiosci u Bariju do te mere kvalitetno opremljeni, da kao takvi predstavljaju istinski praznik za oči i dušu ljubitelja knjige i štampe svih žanrova, boja i oblika.

Ostatak našeg boravka u Bariju, takođe je bio veoma živopisan, ali za detaljan opis svih tih dešavanja bilo bi potrebno da se napiše knjiga, tako da će i ovo biti više nego dovoljno (mnogima i previše). Za sve one koji požele da ga posete, neka znaju da će u njegovim marketima pronaći najšarolikiji spektar suhomesnatih delicija i ultra kvalitetnih sireva po bagatelnim cenama.

Neka vam ne bude teško da posetite i genijalnu piceriju „Al Buco” koja je malo dalje od centra grada, ali definitivno vredna i ukusna vašeg vremena, novca i pažnje. Na ovoj užarenoj socio-gurmanskoj lokaciji se odvija i živi neki paralelni svemir, gde u maksimalnoj simbiozi najnormalnije funkcionišu narko dileri, makroi i njihove dame noći, porodice sa malom decom, bogataši u skupocenim odelima, komšijski automehaničar koji u ponoć macolom ispravlja feluge kao da je podne… Lokal vredan pisanja barem jednog trotomnog romana.

Svakako ne treba zaobići ni brojna manja piktoreskna mesta u okolini Barija – gde se posebno izdvajaju Alberobelo sa svojim čuvenim trulijskim kućicama nalik na one iz Štrumpfova, kao i nestvarni Polinjano a Mare, poznat po jednoj od najlepših plaža u čitavoj Italiji i po prestižnom i bajkovitom restoranu Grotta Palazzese, smeštenom u pećini na jednoj živopisnoj litici u samom moru.

Za kraj ove priče, opet je neophodno da se vratimo na njen početak. Zvezdin trijumf u Bariju 1991. godine, na svojevrstan način, predstavlja kraj analognog fudbala i ogoljene emocije i strasti prema samoj fudbalskoj igri.

U naredne tri decenije on će dobijati obrise dizajnerske droge i u konačnici postati navigaciona religija u rukama velikih multinacionalnih kompanija. Upravo zbog ovih činjenica, svaki Zvezdin navijač treba u amanet mlađim generacijama da ostavlja i prenosi svoju lučonošku misiju sa čuvenom parolom – Neka živi Zvezda, nek’ se pamti Bari.

 

 

[vc_facebook type=”button_count” el_id=”https://www.facebook.com/freeradioprijedor”]

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments