1. Decembra 2023.
NaslovnicaNovostiRS-BIHBanjaluka dobila prvi pametni semafor, automatski pali zeleno svjetlo

Banjaluka dobila prvi pametni semafor, automatski pali zeleno svjetlo

Prvi pametni semafor, i to na raskrsnici između ulica Krajiških brigada i Ranka Šipke, dobila je Banjaluka, čime će u značajnoj mjeri biti poboljšano odvijanje saobraćaja na jednoj od njenih najprometnijih lokacija, saopšteno je iz Gradske uprave.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković rekao je da, zahvaljujući posebnim uređajima, novi semafor detektuje vozila hitne pomoći i vatrogasne službe, automatski pali zeleno svjetlo i omogućava im prvenstvo prolaza.

“Ovo je posebno značajno zbog raskrsnice koja vodi upravo prema Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, čime će biti omogućena brža prohodnost za ova vozila, jer je vrlo često za njihov dolazak na odredište svaka minuta važna”, istakao je Stanivuković.

Njegova savjetnica Milada Šukalo pojasnila je da je riječ o još jednom važnom projektu koji je Grad Banjaluka realizovao uz podršku Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP Challenge Fund).

“Ovo je samo jedan u nizu projekata u vezi sa primarnim ciljevima Strategije razvoja grada, a to je da Banjaluka teži da bude ‘pametni grad’. Raduje me što je novi semafor postavljen na jednoj od najprometnijih raskrsnica u našem gradu jer osim što detektuje vatrogasna ali i vozila hitne medicinske pomoći, takođe detektuje i gužve i upravo kroz adaptivnu regulaciju omogućava bolji protok saobraćaja”, zaključila je ona.

Nezavisne

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments