20. Februara 2024.
NaslovnicaNovostiRS-BIHBanjaluka dobija najveći park u Republici Srpskoj

Banjaluka dobija najveći park u Republici Srpskoj

Zvanično je počela izgradnja bajkovite oaze između Tržnog centra “Delta planet”, Univerzitetskog kampusa i Vrbasa.

Prema riječima gradonačelnika Draška Stanivukovića, ova oaza biće sačinjena od velike vodene površine sa vodoskocima i mostom, pješačkih i biciklističkih staza, bogate hortikokulture, kao i velikog broja ležaljki i klupa za uživanje i odmor.

“Ovo će biti najveći park u cijeloj Republici Srpskoj i prvi park koji Banjaluka dobija nakon više od četiri decenije”, kazao je Stanivuković.

Naglasio je da ova ideja postoji od početka njegovog mandata te da je bilo potrebno puno rada da se dođe do ove zelene površine.

“Iako je skupštinska većina bila protiv ovog projekta i preko deset puta odbila izmjenu regulacionog plana, mi smo bili uporni da to uradimo i pristupili smo aktivnostima kako da u okviru postojećeg regulacionog plana uradimo sve po zakonu i dobijemo potrebne dozvole za ovu lokaciju”, kazao je on.

Prema njegovim riječima, ova oaza će se prostirati na površini od 180.000 hiljada metara kvadratnih, od kojih će u ovoj fazi biti obuhvaćeno oko 100.000.

Sandra Jakovljević iz Projektnog biroa “Ruting” kazala je da će park sadržavati glavnu pješačku stazu, za koju je predviđeno da se pruža potezom od Tržnog centra “Delta” i kružnog toka skroz do obale Vrbasa.

“Na krajnjoj i početnoj poziciji planirano je da se staza širi u vidu platoa, na kojem bi se održavale razne manifestacije”, kazala je ona.

Nevena Stojaković iz Atletskog kluba “Alfa” kazala je da će ovakav park biti bogat sportskim sadržajima i sadržajima za cijelu porodicu.

Nezavisne

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments