14. Aprila 2024.
NaslovnicaZabavaZanimljivostiAvgust je bio najtopliji mjesec na svijetu ikada

Avgust je bio najtopliji mjesec na svijetu ikada

Prošli mjesec je bio najtopliji avgust u svijetu od kada se vrše mjerenja i to je treći mjesec zaredom koji je postavio rekord poslije juna i jula, saopštila je danas služba EU za klimatske promjene “Kopernik”.

Procjenjuje se da je avgust bio za oko 1,5 stepeni Celzijusovih topliji od predindustrijskog prosjeka za period od 1850. do 1900. godine.

Ulaganje napora da se globalno povećanje temperature ograniči na 1,5 stepena Celzijusova je centralni cilj Pariskog međunarodnog sporazuma o klimatskim promjenama iz 2015. godine.

Jul 2023. ostaje najtopliji mjesec ikada zabilježen, a avgustovski rekord čini ljeto na sjevernoj hemisferi najtoplijim od 1940. godine, od kada se mjerenja zapisuju.

-Globalni temperaturni rekordi nastavljaju da padaju u 2023. godini. Naučni dokazi su neosporivi, bilježićemo sve više klimatskih rekorda i intenzivnijih i češćih ekstremnih vremenskih prilika koje utiču na društvo i ekosisteme, sve dok ne prestanemo da emitujemo gasove staklene baste- rekla je zamjenik šefa “Kopernika” Samanta Berdžes.

Na starom kontinentu avgust bio vlažniji od uobičajenog u velikim dijelovima centralne Evrope i Skandinavije, što je dovelo do poplava, dok su u Francuskoj, Grčkoj, Italiji i Portugaliji vladale suše koje su dovele do požara.

Izvor: SrpskaInfo

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments