20. Februara 2024.
NaslovnicaZabavaZanimljivostiAustrijski grad tužen za 27 centi

Austrijski grad tužen za 27 centi

Advokatska kancelarija tužila je austrijski grad Šatendorf za odštetu od 27 centi zbog zatvaranja graničnog prelaza između Austrije i Mađarske, prenosi Politiko.

Firma je podnijela zahtjev za sudsku reviziju ustavnom sudu i žalbu Evropskoj komisiji, a advokati su najavili i da žele da se obrate Evropskoj kancelariji za borbu protiv prevara, jer je grad navodno koristio fondove EU za renoviranje graničnog prelaza, da bi ga potom zatvorio.

Kako se navodi, zaposleni u advokatskoj kancelariji su u julu htjeli da pređu preko prelaza zbog sastanka u mađarskom grada Agfalva, za koji kažu da je najbrži put, ali su umjesto toga, morali da idu zaobilaznim putem i tako pređu dodatnih 3,4 kilometra, što ih je koštalo 27 centi goriva više.

Šatendorf bi sada trebalo da vrati ovo, poručili su iz advokatske kancelarije juče na sudu, objašnjavajući da zatvaranje granice predstavlja kršenje šengenskog zakona EU, koji od zemalja učesnica zahtijeva da uklone sve prepreke za nesmetano odvijanje saobraćaja na unutrašnjim granicama.

Austrijski mediji su prenijeli da je pogranični austrijski grad Šatendorf, u namjeri da smanji saobraćaj pretvaranjem granice u pješački prelaz od decembra ove godine, započeo radove na izgradnji pješačkog prelaza u martu, što je dovelo do zatvaranja granice.

Samo stanovnicima dva susjedna grada bilo je dozvoljeno da se preko graničnog prelaza kreću pješice, ali poslije podnošenja zahtjeva za izuzeće.

Gard Šatendorf odbacio je nagodbu, negirajući navode advokatske firme, i rekao da je propis o graničnim prelazima u skladu sa zakonom.

Odluka suda biće donesena u pisanoj formi.

Iz advokatske kancelarije poručuju da će nastaviti da se bore protiv ograničenja na graničnom prelazu.

Glassrpske

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments