Ako Bajden pobijedi, žena će biti prvi put potpredsjednik SAD

Created | By: freeradio | November 6, 2020
Ako Bajden pobijedi, žena će biti prvi put potpredsjednik SAD
U ovom trenutku čini se da je Džozef Bajden bliži pobedi na izborima u SAD, a to znači da će Amerika prvi put u istoriji imati ženu na mjestu potpredsjednika – Kamalu Haris koja je, kako smatra Stevan Nedeljković iz Centra za društveni dijalog i regionalne inicijative, simbol američkog sna.

Ono što Kamalu Haris čini simbolom američkog sna jeste to, kaže Nedeljković, što je kćerka emigranata iz Jamajke i Indije, osoba koja je studirala tradicionalne afroameričke koledže, koja se grčevito borila da bi opstala i napredovala u karijeri.

Nedeljković navodi da je Kamala Haris bila javni tužilac u San Francisku, zatim javni tužilac u Kaliforniji i vrlo brzo postala senatorka i ističe da ne treba zaboraviti da ona ima samo 56 godina, a da je već vrlo uticajna figura ne samo u demokratskim krugovima, nego generalno u SAD.

Kako kaže Nedeljković, Kamala Haris ima puno prednosti, vrlo je vešt govornik, vješt je političar, ima ogromno iskustvo i u oblasti politike i prava, ali ima i nekoliko mana, a jedna od ključnih mana, prema njegovom mišljenju, jeste politička nestabilnost, odnosno nestabilnost u pogledu različitih politika koje je podržavala.

Nedeljković navodi i da je nedosljednost u podržavanju politika koštala i trke za demokratsku nominaciju iako je, kaže, imala solidne šanse u novembru 2019. godine.

“Vrlo je teško politički profilisati i odrediti Kamalu Haris. Ona potpada pod umereno krilo Demokratske partije, ali je istovremeno pragmatičnija od dobrog dijela umerenjaka tako da je na pola puta između umerenog i lijevog krila partije i na taj način bi mogla da predstavlja dobar spoj i da ima važnu ulogu u administraciji Džozefa Bajdena”, kaže Nedeljković.

Potpredsjednik ima vrlo značajnu ulogu u SAD, drugi je ključni čovjek, a pored toga što je potpredsjednik, on je i predsjednik Senata.

Nedeljković kaže da ako se pogledaju funkcije koje obavlja potpredsjednik, vidi se da je njegova uloga značajna u domenu nacionalne bezbjednosti i vrlo je važan šraf u funkcionisanju sistema koji se naziva Sjedinjene Američke Države.

Potpresjednik ima još jednu značajnu ulogu, dodaje Nedeljković i navodi da najčešće zauzima važno mjesto u okviru partije i samim tim predstavlja dobru vezu između predsjednika i Kongresa.

U tom smislu, Nedeljković smatra da će Džozef Bajden, ako postane predsjednik SAD, imati problema sa Kamalom Haris, sa kojom se razlikuje i po pitanju plana za ekologiju, reforme naftne industrije SAD i to ne samo ukidanja subvencija, već potpunog ukidanja naftne industrije.

13 Comments
Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Free Media d.o.o.
FREE RADIO PRIJEDOR

Žarka Zgonjanina 15
79 101 Prijedor

Tel: 052/233-303
Tel/fax: 052/240-101

E-mail: freeradio.prijedor@gmail.com

Informacije koje se pružaju na ovom web sajtu nisu službene informacije vlade SAD-a, i ne predstavljaju stavove američke Agencije za međunarodni razvoj ili američke vlade.

Informacije koje se pružaju na ovom web sajtu nisu službene informacije vlade SAD-a,

i ne predstavljaju stavove američke Agencije za međunarodni razvoj ili američke vlade.

Copyright 2017