2. Decembra 2023.
NaslovnicaNovostiAKCENAT STAVITI NA HIGIJENU Škole u Srpskoj poštuju preventivne mjere

AKCENAT STAVITI NA HIGIJENU Škole u Srpskoj poštuju preventivne mjere

Djecu koja imaju simptome zaraznih bolesti ili kod kojih postoji sumnja ili potvrđena kovid infekcija, kao i one koji su bili u kontaktu sa osobama sa sumnjom ili potvrđenom infekcijom, roditelji ne treba da šalju u školu ili vrtić.

Ovo su poručili iz Inspektorata RS, apelujući na roditelje i staratelje učenika i djece predškolskog uzrasta, da stave akcenat na preventivne mjere u kući, da djecu kontinuirano podstiču na održavanje higijene i pravilno ponašanje u kontekstu sprečavanja pojave infekcije.

S ciljem zaštite zdravlja djece, a povodom početka nove školske godine, inspektori su u periodu od 24. avgusta do 10. septembra obavili 570 inspekcijskih kontrola sprovođenja vanrednih mjera za sprečavanje i suzbijanje korone u školama u RS.

Prema riječima v. d. glavnog republičkog zdravstvenog inspektora Milice Matijević, a na osnovu obavljenih inspekcijskih pregleda, utvrđeno je da su vaspitno-obrazovne ustanove preduzele sve potrebne radnje i primijenili mjere propisane preporukama i uputstvima IJZ RS. Riječ je o radnjama i mjerama koje su u vezi sa organizacijom nastave i boravkom djece u predškolskim ustanovama.

– Kod manjeg broja škola, tokom kontrola obavljenih prije početka nove školske godine, utvrđeno je da preporučene mjere nisu primijenjene u cjelosti. Te škole su od strane inspektora bile upozorene na obaveze i sa početkom školske godine obezbijeđeni su svi propisani uslovi – rekla je Matijevićeva.

Inspektori su na terenu, između ostalog, kontrolisali da li su u obrazovno vaspitnim ustanovama obezbijeđeni tečni sapun za pranje ruku, dezinficijens za ruke na bazi alkohola ili drugog odgovarajućeg sredstva, plan sa jasno definisanim protokom informacija.

Izvor:SrpskaInfo

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments