30. Aprila 2024.
NaslovnicaNovostiREZULTATI KOJE S NESTRPLJENJEM ČEKA CIJELI SVIJET Zašto se još ne zna...

REZULTATI KOJE S NESTRPLJENJEM ČEKA CIJELI SVIJET Zašto se još ne zna pobjednik izbora u SAD?

U Americi su u toku najneizvjesniji predsjednički izbori u istoriji od kada je predsjednik Donald Tramp neočekivano stekao prednost u nekoliko ključnih država.

Tramp trenutno vodi u ključnim državama nad protivkandidatom demokratom Džoom Bajdenom u Džordžiji, Sjevernoj Karolini, Pensilvaniji, Mičigenu i Viskonsinu, međutim, pobjednik još uvijek nije poznat, piše Blic.

Trenutno je skoro tri sata poslije ponoći po lokalnom vremenu i očekivalo se da će rezultati do sada već uveliko biti poznati, kao što je to bio slučaj sa prethodnim izborima.

Ko će biti sledeći predsjednik?

I dalje se ne zna. Nije prebrojano dovoljno glasova da bi Tramp ili Bajden proglasili pobjedu.

Zapravo, ove godine je zbog pandemije korona virusa obroman broj birača glasao unaprijed poštom, pa bi brojanje tih glasova moglo da potraje danima.

A ako se pojave pravni izazovi ili ako neki od kandidata podnese pritužbu na rezultate, oni bi mogli da budu poznati tek za nekoliko nedjelja. To bi moglo da bude nezgodno.

Ni nagoveštaj?

Da biste postali predsjednik, zapravo ne treba da pobjedite na narodnom glasanju. Umjesto toga, kandidat mora da osvoji većinu u sistemu koji se naziva elektorski koledž, po kome svaka država dobija određeni broj glasača ili “elektora“, otprilike proporcionalno svom broju stanovnika.

Dakle, ako pobjedite u jednoj državi, osvajate njene elektore. Ukupno ima 538 ovih glasova, kandidat koji ih dobije 270 postaće predsjednik.

Međutim, postoji nekoliko ključnih država na bojnom polju čiji glasači odlučuju o izborima.

Predviđa se da će i Tramp i Bajden odnijeti komotne pobjede u državama u kojima je to bilo očekivano, dok je trka još uvijek tijesna u nekoliko ključnih država.

U nekim od tih ključnih država još nije ni počelo brojanje glasova koji su pristigli poštom, a to bi moglo sve da promjeni.

Iako je Bajden vodio u ključnim državama, Tramp je u toku noći polako preuzimao prednost. Bajden ima 225 glasova, dok je Tramp napredovao na 213.

Šta sada?

Rezultati se možda neće znati danima. Ovo za sada izgleda kao najvjerovatniji scenario, jer će se bitka prebaciti na poštanske glasove koji tek treba da se broje u najbitnijim državama kao što su Mičigen, Viskonsin i Pensilvanija.

Vrlo je moguće da će biti uključeni i pravnici. Tramp je ranije najavio da neće prihvatiti rezultate ako budu tijesni, a ishod pravne borbe mogao bi da se čeka nedjeljama.

[vc_facebook type=”button_count” el_id=”https://www.facebook.com/freeradioprijedor”]

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments